HOE KIES JE DE JUISTE WIJN VOOR JE DINER?

Zoveel heerlijke gerechten, zoveel heerlijke wijnen: help keuzestress! Hoe kies je wijn die je prachtige gerecht ‘af’ maakt? Als je de juiste wijn bij een gerecht schenkt, versterk je de smaken van zowel het gerecht als de wijn. Kies je een wijn die niet past bij een gerecht, dan mis je bepaalde smaken, wordt het minder lekker en… krijgt de kok geen complimenten.
Weet dat we ook graag meedenken. Deel je menu met ons en we geven je gratis wijnadvies, voor elke portemonnee en wijnvoorkeur. Vinden we leuk!
Maar eerst de tips van WIJN&ZO om zelf aan de slag te gaan voor mooie wijnspijscombinaties.

TIPS WIJNSPIJSCOMBINATIES MAKEN

Hou rekening met de smaak van een gerecht. Is het zoet, zuur, kruidig of zout? Ook de structuur van je gerecht is belangrijk. En vergeet bijgerechten en sauzen niet, want ook die zijn bepalend bij de totale smaak van het gerecht.

TEXTUUR EN SMAAK BEPALEN WIJNSPIJSCOMBINATIE: TIP 1

Heeft je gerecht een kruidige smaak met een vettige structuur? Bijvoorbeeld…. Zalm met botersaus of varkensrollade met champignonsaus? Kies dan ook een wijn met deze eigenschappen. Zo vullen de eigenschappen van het gerecht en de wijn elkaar aan en worden de smaken versterkt.

Wijntip: Een Chardonnay heeft een romige smaak zeker als deze wijn houtrijping heeft gehad. Forma de Arte Chardonnay of Cadia Chardonnay.

ZUREN OF TANNINES GAAN GOED SAMEN MET VETTIG: TIP 2

Wijnen met veel zuren of tannines gaan goed samen met vettige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurde of gebakken gerechten als gefrituurde gamba’s en gefrituurde mosselen. Maar: frissere, zuurdere wijnen combineren niet goed met romige sauzen!

Wijntip: Een La Bretonnière sauvignon blanc of Cadia langhe arneis.

COMBINEER PITTIG EN GEKRUID MET EEN ZOETE/KRUIDIGE WIJN MET VEEL ALCOHOL: TIP 3

Heb je een pittig, kruidig gerecht zoals een pittige stoofschotel, lamsrack of een pittige nachoschotel. Kies dan voor een wijn met veel natuurlijke suikers. Deze suikers zorgen voor een goede balans tussen de smaken en blussen de kruiden en pittigheid wat af. Ook wijnen met veel alcohol, tannines of kruiden passen bij pittige gerechten. Deze elementen versterken juist de pittigheid.

Wijntip: De Villa Crine Ripasso of Forma de Arte Touriga National.

ZOUTIG GERECHT HOUDT VAN ZOETERE WIJN: TIP 4

Zoete wijnen passen goed bij zoute gerechten zoals oude kazen, blauwschimmelkazen, overjarige kaas. Zo wordt het zoete van de wijn minder zoet en het zoute van het gerecht minder zout. Een mooie balans is het heerlijke resultaat.

Wijntip: Een zoetere rode Muscadelle. We hebben deze van Slanghoek uit Zuid Afrika. Heel fijn zoet. Meer info? Neem contact met ons op.

COMBINEER ZOET MET ZOET: TIP 5

Een zalig zoet dessert zoals crème caramel, bavarois, parfait of gebrande ananas, voor velen dé afsluiter van het kerstdiner. Kies hierbij een wijn die minstens zo zoet is als het dessert. Is de wijn minder zoet dan het dessert, dan kan de wijn erg ‘lafjes’ overkomen. Een zoetere wijn versterkt de zoetheid van het dessert.

Wijntip: Een dessertwijn, zoals Casal Monteiro Late Harvest.

WIJN BIJ GOURMET: TIP 5

Gourmetten blijft gezellig én lekker voor groot en klein. Je eet vaak veel verschillende soorten vis en/of vlees. Welke wijn schenk je hierbij? Ga voor een fruitige, ronde rode wijn die niet meer dan 14% alcohol bevat. Heb je veel vis- en groentegerechten kies dan voor een volle chardonnay of een gekruide pinot gris.

Wijntip: Velo, Lenotti Rosso Passo, Pinot Grigio, Vinalthau Chardonnay

WIJNEN BIJ KALKOEN: TIP 6

Feestdagen en kalkoen een klassieke combinatie die vele variaties kent. We zetten een aantal heerlijke combinaties in de spotlights.

WITTE EN RODE WIJNEN BIJ KALKOEN
Bij kalkoen past vaak zowel witte als rode wijn. Een liefhebber van wit? Kies dan voor een volle en rijke chardonnay. Ga je voor rood, kies dan voor een fruitige en sappig wijn met weinig tannines.

STEVIG GEVULDE KALKOEN
Kies bij een stevige gevulde kalkoen voor een stevige wijn met veel fruit. Ook een houtgerijpte chardonnay is een goede keuze.

GEBRADEN, GEBAKKEN OF GEROOKTE KALKOEN
Bij een gebrade, gebakken of gerookte kalkoen past een houtgerijpte chardonnay, maar ook een pinot noir of pinot gris. Hoe uitgesprokener het gerecht, hoe uitgesprokener de wijn mag zijn.

RODE OF WITTE WIJN: TIP 7

Wit ‘hoort’ bij vis, rood bij vlees en wild… deze ‘regel’ gaat lang niet altijd op. Je zult maar een uitgesproken liefhebber zijn van rood en er staat een visgerecht op het menu. Er zijn zowel rode als witte wijnen die passen bij vis of juist wild. Juist dan is kennis en advies belangrijk. En die hebben wij! Maak er gebruik van.

WIJNSPIJS-ADVIES VAN WIJN&ZO: TIP 8

We zeiden het al: Pim en Dianne Hesselmans adviseren je graag bij de keuze van je (kerst)wijnen. Het is één van de leukste aspecten van ons vak. Schroom niet om contact op te nemen of kom langs in ons Wijnlokaal. Maak je dan wel even een afspraak?


Wijnlokaal open op afspraak

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte