De wijngaard

Wijngoed Hesselmans

wijngoed Hesselmans: wijngaarden in het Brabantse Esbeek

Onze eigen wijngaard Wijngoed Hesselmans is inmiddels 1,2 hectare groot waarop 4.700 wijnstokken staan met witte en rode druiven. Er zijn verschillende druivenrassen geplant die goed gedijen in het Nederlandse klimaat en op de grond van de Kempen.

In 2013 plantte opa Piet Hesselmans 300 druivenstokken in Esbeek en in 2018 wordt de eerste witte en rode wijn onder de naam Hoeve Hesselmans gebotteld. Dianne en Pim breidden de wijngaard in de loop van de jaren steeds verder uit. Inmiddels wordt elk jaar witte en rode wijn gebotteld én een eigen eau de vie van souvignier gris gestookt. Daar zijn we zijn trots op. Maar nog belangrijker: ook onze klanten zijn enthousiast!

Familiebedrijf

Het is niet alleen enorm leuk om een eigen wijn te bottelen. Ook het proces van wijngaardbeheer en het ontwikkelen van een wijn is een interessante uitdaging. We doen bijna alles zelf en zijn dan ook een echt familiebedrijf: de hele familie helpt mee! Door het zelf te doen, leren we over wijn en kunnen we nóg beter doorgronden wat er bij een mooi kwaliteitsproduct komt kijken.

Wandel gerust door onze wijngaard aan de Dunsedijk in Esbeek als de poort openstaat. Scan de QR-code bij het bord aan de ingang en lees op je smartphone alles over Hoeve Hesselmans. Interesse in een bedrijfsbezoek? Neem contact op met wijnboerin Dianne of wijnboer Pim.

Esbeek wijndorp

In 2013 legden we de wijngaard Wijngoed Hesselmans aan op twee percelen: aan de Dunsedijk en Lage Mierdseweg in Esbeek. In totaal 300 wijnstokken van de rassen regent en souvignier gris. Hiermee wordt de basis gelegd voor Esbeek wijndorp.

Maar daarmee houdt het niet op! In 2021 hebben we aan de Lage Mierdseweg nog eens 4.200 wijnstokken aangeplant. Met hulp van veel familie en vrienden, daar zijn we ze dankbaar voor! Wat een werk hebben de wijnboeren-voor-één-dag verzet. In kleine groepjes werd secuur elke druivenstok geplant en afgezet met een beschermhoesje rond de stam. Dit stimuleert de groei en beschermt tegen knaaggrage konijnen. Waar dat groene laagje om de stok voor is? Dat is entwas en beschermt de entplek de eerste tijd tegen invloeden van buitenaf.

Druivensoorten wijngaard wijngoed Hesselmans

In de wijngaarden van Wijngoed Hesselmans planten we druiven die het goed doen in het Nederlandse klimaat én geschikt zijn voor de grond in de Brabantse Kempen. We hebben we de volgende druivensoorten geplant:

  • witte souvignier gris
  • rode regent.

Aan de Lage Mierdseweg staan de druivensoorten:

  • souvignier gris
  • johanniter
  • solaris
  • cabernet cantor
  • cabernet cortis
  • monarch
  • sauvignac.

In totaal omvat Wijngoed  Hesselmans 4.700 wijnstokken op 1,2 hectare.

Wit, rood en eau de vie van het Lêêgveld

Een wijngaard van Wijngoed Hesselmans ligt aan de Dunsedijk in het gehuchtje Dun in Esbeek.In de late middeleeuwen werd het gebied van de wijngaard ‘Cromschutten’ genoemd. In het ontgonnen heide- en moerasgebied ontstonden zeer vruchtbare gronden, perfect voor onze druiven. De wijngaard is gelegen in het Lêêgveld, Esbeeks dialect voor laag veld.
Aan de Dunsedijk ligt ook de bekende, oer-Brabantse herberg In den Bockenreyder, ook een bezoek waard.

In 2018 hebben we de eerste witte druiven geoogst en met hulp van collega-wijnboer Ron Langeveld van wijngaard Dassemus, onze eerste souvignier gris gebotteld. Een moment om te koesteren! Meer lezen over onze witte wijn.

Sinds 2019 bottelen we ook wijn van de blauwe druiven van de regent. Horeca- en particuliere klanten reageren ook op deze rode wijn enthousiast!

Lees meer over de Wijngoed Hesselmans rode wijn.

We zijn er trots op dat we in 2020 voor het eerst onze eigen eau de vie (levenswater) van de souvignir gris hebben gestookt! De verse druiven vermalen we tot druivenpulp waar we vervolgens gist aan toevoegen. De gistcellen worden daarna omgezet in alcohol.  Om dit levenswater alle smaak te laten behouden hebben we ervoor gekozen deze niet te filteren. De drank heeft daardoor een mooi licht kleurtje en een alcoholpercentage van ruim 40%. Een stoere, verfijnde drank. Heerlijk om puur te drinken als digestief maar ook geschikt voor een cocktail of mixdrank. Lees meer over de eau de vie van Wijngoed Hesselmans.

Respect voor de natuur

We vinden het belangrijk de wijngaarden in ecologisch opzicht goed te beheren. Om de grond te verrijken zaaien we groenbemesters – planten die stikstof binden aan hun wortels. De stikstof komt vrij bij het maaien en door de grond te ploegen of te frezen. Ook zaaien we een insectenbuffet. Dat zijn wilde bloemen en kruiden die bijdragen aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit.

Vrijwilligers helpen in wijngoed Hesselmans

In het seizoen is altijd werk in de wijngaard, veel doen we zelf maar we zijn ook ontzettend dankbaar voor de inzet van onze vrijwilligers!

Speciaal zijn de oogstdagen als de grote rijpe trossen voorzichtig van de stokken moeten worden gehaald. We maken er altijd een feestje van. We ontvangen onze vrijwilligers met koffie en taart, lunchen samen in de wijngaard en natuurlijk ontvangen ze een fles Wijngoed Hesselmans-wijn!

Welkom in de wijngaard

Wil je de wijngaard aan de Dunsedijk in Esbeek bezoeken? Als de poort openstaat ben je van harte welkom. Scan de QR-code bij het bord aan de ingang en lees op je smartphone alles over Wijngoed Hesselmans. Interesse in een bedrijfsbezoek? Neem contact op met wijnboerin Dianne of wijnboer Pim.


Wijnlokaal open op afspraak

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte