100 MAGISCHE WIJNGAARDDAGEN

In 100 dagen van knop naar druif

100 is vaak een magisch getal en dat geldt ook in de wijngaardwereld. Want in 100 dagen groeit een knop in wording uit tot een volle, zoete druif die kan worden geoogst. En in die tussentijd hebben ze (en wij) best wat te overwinnen en worden ze graag in de watten gelegd. Maar als alles klopt tonen de wijnstokken hun volle druiventrossen en is de oogst groot.

Dit zijn de 100 dagen van 2023 van wijngaard Hoeve Hesselmans.

Voorjaar

In het voorjaar waren we druk met de grond en de wijnplanten. Onze filosofie voor de wijngaard: een voedzame bodem zorgt voor sterke, weerbare wijnstokken die gezonde, lekkere druiven geven. Na gedegen bodemonderzoek bleek dat een aantal voedingsstoffen door middel van compost mocht worden aangevuld. Zo zorgen we voor een goed bodemleven die de druivengroei bevordert.

Ook gaven we de stokken een ‘zachte snoei’. Dit houdt in dat hoe langer we de wijnstok met rust laten, hoe later hij begint uit te lopen.  Als je wacht met snoeien, wordt de energie of groeikracht verdeeld over de restanten van de uitlopers van het jaar ervoor. Snoeien we vroeger dan gaat alle energie naar de overgebleven takken en lopen die veel eerder uit en dat willen we niet. Ook hebben we regelmatig voor dief gespeeld door ‘te dieven’. Hierbij snoeien we de twijgen van de druif terug tot twee bladeren. 

Ook verwijderden we onkruid en bewerkten we de grond om de grond luchtiger te maken. Zo kon het regenwater makkelijker de grond inzakken.

Het vochtige voorjaar maakte dat de planten hard groeiden; goeie (bege)leiding was dan ook nodig. De jonge plant leidden we tussen de twee ijzeren kabels door. Zo zorgden we ervoor dat het groeien verticaal gebeurt en dat alle druiven evenveel kans hebben op zon. Want zon willen ze op hun velletje voelen zodat ze lekker kunnen groeien. In mei zagen we de eerste knoppen verschijnen en waren we beducht op nachtvorst. Maar gelukkig bleef die uit! In juni kwamen de druiven in bloei – een jaarlijks terugkerend een hoogtepunt.

Zomer

Deze zomer hebben we een aantal keren de loofwand flink gesnoeid. Dit deden we omdat de energie naar de druif moet en niet naar het blad. Toch groeide het blad hard. Daardoor moesten we  weer ontbladeren. En toen scheen de zon en hoe! De druiven moesten genoeg licht krijgen om te groeien maar ze mochten natuurlijk niet verbranden.

Juli en augustus maakte dat Nederland sprak over “een natte zomer”.

De solaris is de druif die het eerst rijp is. Deze stokken hadden een volle loofwand en om de schimmeldruk lager te houden hebben we deze flink ontbladerd. Zo kon de wind er weer lekker doorheen en kregen schimmels geen kans.

Najaar

En nu, nu zijn we erg blij met de nazomerzon waardoor de druiven prachtig rijpen. Het is écht een feestje om dagelijks door de wijngaarden te lopen en af en toe te proeven hoeveel suikers de druiven al hebben ontwikkeld. Want juist die suikers maken juist die zorgen voor een lekker glas wijn.

En dat maakt dat dag 100 in zicht komt. Want dat betekent dat we de druiven in september en oktober gaan oogsten. En daar hebben we – naar het zich laat aanzien – dit jaar heel veel handjes bij nodig. Wil je je ook eens wijnboer voelen? Meld je dan aan bij Pim of Dianne.

En dan begint het proces van ná de oogst tot bottelen. Maar dat zijn andere magische dagen, waarover we een volgende keer vertellen! 


 


Wijnlokaal open op afspraak

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte