LAGAR DE PANGUA AUTOR

  • Druivensoort: Tempranillo
  • Herkomst: Rioja Alta, Spanje

heredad pangua sodupe rioja

We zijn er trots op dat we een nieuw wijnhuis toe mogen voegen aan ons assortiment. Roberto Pangua werkt samen met zijn zoon Andrés Pangua Sodupe. Ze bezitten 25 hectare wijngaarden. De wijnranken hebben de gemiddelde leeftijd van 45 jaar.

Ze werken op een duurzame manier waarbij precisielandbouw wordt beoefend, met respect voor de natuur en het afschaffen van de toepassing van chemische meststoffen, pesticiden en andere verbindingen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. 

Het terroir van de verschillende percelen die deze familie bezit, meestal klei-kalkhoudend, biedt ons wijnen met de unieke Rioja eigenschappen. 

Er wordt traditionele gewerkt maar met innovatieve nuances en de filosofie om aandacht te besteden aan elk detail; van de groei en ontwikkeling van de druiven en de wijnen die daarvan gemaakt worden, is dit wijnhuis in staat om de verwende en kritische wijnliefhebber te verrassen.

wijnomschrijving

Label: Lagar de Pangua. De bodega refereert met deze naam “Lagar” aan de in rotsen uitgehouwen persbassins (tiende eeuw na Chr.) die vooral in de omgeving van San Vicente de la Sonsierra bij de wijngaarden te vinden zijn. Het toeval wil dat de grootste van het gebied gelegen is op een perceel dat de naam Pangua draagt, de eerste achternaam van wijnboer Roberto.

Categorie: Autor. Dit is een inofficiële Crianza, met het eenvoudige contra-etiket van de Denominación de Origen Cualificada de Rioja, omdat deze rode wijn niet volgens de wettelijke normen van de D.O.C. voor Crianzas gemaakt is, maar wel volgens de eigen inzichten van de wijnboer / de oenoloog van de bodega. Bijna alle bodega’s, van groot tot klein, produceren intussen hun eigen “AUTOR”.

Druiven: Tempranillo 100%

Alcohopercentage: 14 °

Wijngaarden: La Rad (San Vicente de la Sonsierra), wijnstokken van 53 jaar en Las Huérfanas (San Vicente de la Sonsierra), wijnstokken van 68 jaar, mede het terroir van het zeer succesvolle wijngoed Contador en sinds kort zelfs van Vega Sicilia, de meest prestigieuze bodega van Spanje uit D.O. Ribera de Duero.

Oogstdatum: Eerste twee weken van oktober

Verwerking: Ontpitte en uitgeperste druiven in tanks gedurende ongeveer 18 dagen

Alcoholische gisting: Spontaan, met eigen gist van de druiven, bij een constante, gecontroleerde, temperatuur van 28 graden

Melkzuurgisting: Spontaan, in eiken vat

Houtlagering: In vaten (225 l) van Amerikaans 85% en Frans eikenhout

Geur: Alvorens te gaan walsen, stijgt uit het glas een geur van nieuw, fris en krachtig hout. Als we vervolgens het glas langzaam bewegen, kunnen we vaststellen dat de aroma’s van vol en rijp fruit zich mengen met de houttonen, in combinatie met vluchtige tinten van rood fruit, gedroogde vruchten, vanille en zelfs een zweem van kokosnoot. Een verfijnde, kruidige geur geeft deze wijn een aangename touch.

Smaak en afdronk: Bij een eerste slok valt op hoe vol de wijn is, met krachtige tannines die echter fluweelzacht blijven hangen. We proeven rijpe bosvruchten, blauwe bosbessen, donker fruit, kokos en vanille. Een wijn die een prima geheel met het eiken vormt, maar die op geen enkel moment de regie uit handen geeft. Het is de wijn die zorgt voor de belangrijkste typische smaaksensaties, ook bij de afdronk.

Serveertemperatuur: rond 17 °

Waardering: Gouden medaille op de Consurso Internacional de Tempranillos al Mundo  (Amsterdam 2018), Decanter: 92 punten

Wijn-spijs: Zeer goed bij maaltijdsoepen, eenpansgerechten, gerechten met knoflook en tomaat, linzen, zuren, vleeswaren, gegrilde producten van zowel groenten, vis, als vlees (rund en varken), gevulde kalkoen, entrecotes (vettige) kalfsfilets, lam (vooral) lamskoteletjes, pittige worstjes en belegen kazen, waaronder manchego. Stoofgerechten, oosterse keuken, oude kazen, wildgerechten met wat zoetjes zoals gedroogde pruim.

Q

Wil jij deze wijn?

Dat isVinologisch

Bellen of mailen?


Wijnlokaal open op afspraak

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Privacyverklaring

En Cookies

Q

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte